2015. február 19., csütörtök

Hogyan válasszunk fényképezőgépünkhöz megfelelő állványt?

Bármilyen rendezvény vagy esemény megörökítését biztonságosan, bemozdulás mentessé csak úgy tudjuk tenni, ha gépünket állványra helyezzük. Így elkerülhetjük a későbbi idegeskedés, ami abból származhat, hogy képeink bizonyos része életlen, vagy bemozdult lett. De vajon milyen állványt a legmegfelelőbb?

Vásárlás előtt fontos eldönteni, mire is szeretnénk használni. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen típusút választunk és az állványnak mekkora súlyt kell elbírnia. Terhelhetőség szempontjából két dologra érdemes az már az elején odafigyelni: 
1. az állványhoz fixen van-e rögzítve a feje 
2. van-e feje egyáltalán. 

Ha a fej fixen rögzített, akkor a teherbírást a gyártók a fejre tehető maximális tömeg értékeként adják meg. Ha fej nélküli, akkor nekünk kell hozzá külön választanunk fejet és a gyártók azt a tömeget adják meg, amit az állványra maximálisan szerelhetünk. Minél nehezebb egy állvány, annál biztonságosabb és stabilabb.

Az állványok (most egy állványonra viszonyítva értem) méretei is különbözőek lehetnek. Az egyik méret az amikor össze van csukva az állvány. Ez határozza meg, hogy megvétel után milyen táskát érdemes választani hozzá. A másik méret azt mutatja, maximálisan mekkorára tudjuk kihúzni. Az a jó, ha az állvány kihúzott állapotban és a rá helyezett fényképezőgéppel együtt magasabb, mint a szemmagasságunk, ezzel is megkönnyítve egyes magaslati helyzetek fotózását.

Az állványfejeknek különböző típusát határozhatjuk meg, mint például gyorscseretalpak, gömbfejek, 3D fejek, panorámafejek, videofejek. Ezek különböző tulajdonságokkal rendelkeznek és egyesek meghatározzák a gép mozgási irányát is (3D fejek – három különböző tengelyen történik a forgatás).

Az állvány anyaga lehet alumíniumból és karbonból. A karbonból készültek könnyebbek, de drágábbak is.

A következő nagyon lényeges tulajdonság, amire érdemes odafigyelni, hogy mennyire nyitható az állvány lába és milyen a vége. Ha például a szabadban fotózunk, az ahhoz használatos állvány lábvégei jobb, ha hegyesek, mert ezt a talajba bele tudjuk szúrni. Viszont, ha inkább benti eseményeket örökítünk meg, akkor célszerűbb olyat választanunk, aminek gumis a lábvége. Természetfotózásnál elengedhetetlen az olyan állvány használata, amelyet talajszint közelében is kitűnően alkalmazhatunk.

Az állványok másik típusa a Gorillapod, ami úgyszintén háromlábú, de a hagyományos állványtól eltérően itt 9 kis műanyag gömbcsukló határoz meg egy lábat és ezek bármerre elforgathatóak. Tehát a lábakkal tetszőleges formát alkothatunk, így akár egy faágra is könnyedén feltekerhetjük. Ez a típus kis helyen elfér.

A monopod egy olyan típusú állvány, aminek csak egy lába van. Ennek köszönhetően könnyebbek és kisebbek. Akkor érdemes ilyet választani, ha hosszabb ideig nagy gyújtótávolságú objektívet használva, hatalmas területet akarunk fényképezni.

Végül pedig azt is jó, ha tudjuk, hogy akár a pici kompakt, vagy bridge gépünkhöz is beszerezhetünk állványt. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése